Pemburu Gelaran Bidadari Syurga

Wahai wanita solehah 'Bidadari Bumi'
Bakar semangatmu untuk mengejar langkah sang bidadari
Jangan hanya diam dan menunggu keajaiban
Perlu usaha!
Tak akan ada kesempatan sebelum kau jemput sendiri...
Jangan biar dirimu tertinggal di belakang sang bidadari
Kau akan bangga mengukir namamu di syurga Izzatul Rabbi
sebagai wanita solehah berhasil meraih gelaran
SANG BIDADARI!

Laman

Saturday, October 31, 2009

Wanita Acuan Alquran


Wanita Acuan Al-Quran Ialah Seorang wanita Yang Beriman
Yang Hatinya Disaluti Rasa Taqwa Kepada Allah SWT
Yang Sentiasa Haus Dengan Ilmu
Yang Sentiasa Dahaga Dengan Pahala
Yang Solatnya Adalah Maruah Dirinya
Yang Tidak Pernah Takut Berkata Benar
Yang Tidak Pernah Gentar Untuk Melawan Nafsu

Wanita Acuan Al-Quran Ialah wanita Yang Menjaga Tuturkatanya
Yang Tidak Bermegah Dengan Ilmu Yang Dimilikinya
Yang Tidak Bermegah Dengan Harta Dunia Yang Dicarinya
Yang Sentiasa Berbuat Kebaikan Kerana Sifatnya Yang Pelindung
Yang Mempunyai Ramai Kawan Dan Tidak Mempunyai Musuh Yang
Bersifat Jembalang

Wanita Acuan Al-Quran Ialah wanita Yang Menghormati Ibubapanya
Yang Sentiasa Berbakti Kepada Kedua Orang Tua Dan Keluarga
Yang Bakal Memelihara Keharmonian Rumahtangga
Yang Akan Mendidik Anak-Anak Dan membantu suami Mendalami Agama Islam
Yang auratnya dikhaskan buat suami tercinta
Yang Mengamalkan Hidup Penuh Kesederhanaan
Kerana Dunia Baginya Adalah Rumah Sementara Menunggu Akhirat

Wanita Acuan Al-Quran Sentiasa Bersedia Untuk Agamanya
Yang Hidup Di Bawah Naungan Al-Quran Dan Mencontohi Sifat Rasulullah SAW
serta wanita sufi yg digariskan dalam kalamullah
Yang Boleh Diajak Berbincang Dan berbicara
Yang Sujudnya Penuh Kesyukuran Dengan Rahmat Allah Ke Atasnya

Wanita Acuan Al-Quran Tidak Pernah Membazirkan Masa
Matanya Kepenatan Kerana Kuat Membaca
Yang Suaranya Lesu Kerana Penat Mengaji Dan Berzikir
Yang Tidurnya Lena Dengan Cahaya Keimanan
Bangun Subuhnya Penuh Dengan Kecerdasan
Kerana Sehari Lagi Usianya Bertambah Penuh Kematangan

Wanita Acuan Al-Quran Sentiasa Mengingati Mati
Yang baginya Hidup Di Dunia Adalah Ladang Akhirat
Yang Mana Buah Kehidupan Itu Perlu Dibajai Dan Dijaga
Meneruskan Perjuangan Islam Sebelum Hari Kemudian bersama lelaki

Wanita Acuan Al-Quran Ialah wanita Yang Tidak Mudah Terpesona
Dengan Buaian Dunia
Kerana Dia Mengimpikan Syurga
Di Situlah Rumah Impiannya
Bersama lelaki Acuan Al-Quran ganjaran ALLAH SWT


Monologku: Kepada akhowat ana, ana amat rindukan antunna sekalian lillahitaa'la. Biarpun lama tidak bertemu dengan akhowat sekalian, tapi ukhuwah fillah antara kita tetap utuh. Moga kita semua terus tsabat berjuang menegakkan yang HAQ.. dan menjadi wanita acuan Alquran....

Salam perjuangan!!!!

Sunday, October 18, 2009

Pelajar muslim berkualiti?


Bismillahirahmanirahim
Alhamdulillah diberi kesempatan untuk mencoretkan sesuatu biarpun kekangan masa akibat bebanan tugas dalam perjalanan. Namun, itu bukan nya alasan bukan? Bak kata orang putih, time management is important. Sekiranya kita pandai mengurus masa dengan sebaiknya, InsyaALLAH kita akan punya waktu untuk perkara selain pelajaran.

Berkaitan hidup sebagai seorang pelajar, ini tidak boleh dijadikan alasan untuk memandulkan perjuangan dakwah. Mengapa tidak dakwah dan studi berjalan seiringan? Malah seharusnya semangat dakwah dan pentarbiyahan itu dijadikan pembakar obor usaha dalam pelajaran.. Sebagai seorang daieyah sekaligus yang bergelar pelajar, pelajaran itu tetap nombor satu tetapi dakwah itu bukan nombor dua. Malah kecermelangan dalam bidang pelajaran itu mampu menjadi penguat pada jalan dakwah kita. Malah bisa melahirkan seorang daieyah yang berkualiti.

Daieyah berkualiti = pelajar berkualiti..

Bagaimana caranya menjadi pelajar berkualiti? Ana baru - baru ini menghadiri halaqoh bersama akhwat ana. Salah seorang akhwat ana berkongsi tips-tips yang dapat membantu kita semua menjadi pelajar muslim yang berkualiti.

Untuk menjadi pelajar muslim yang berkualiti perlu ada:

1) Spiritualisme
Pelajar yang berkualiti perlu ada spiritual yang kuat. Hubungan diri dengan Maha Pencipta amat diutamakan. Malah setiap aspek kerja yang berkaitan dengan pelajaran itu diniatkan sebagai ibadah. Malah, pelajar berkualiti itu percaya bahawa setiap keputusan yang diterima itu adalah ketentuan yang MAHA BERKUASA. Selain itu semangat dakwah tetap subur dalam dirinya.

adakah spiritualisme dalam diriku dan dirimu?

2) Idealisme
Bukan dikatakan pelajar muslim berkualiti itu perlu ada angan-angan mat jenin. Tetapi, matlamat ditetapkan dalam belajar. Matlamat adalah berdasarkan spiritualisme tadi. Matlamat
dalam pelajaran untuk mendapat Mardhotillah. Matlamat belajar untuk cemerlang demi ISLAM dan membantu umat ISLAM. Malah didalam fikiran pelajar itu, dakwah tidak akan ditinggalkan kerana pelajaran. Dakwah dan pelajaran perlu berjalan seiringan.

3) Activitisme
Tidak ada gunanya bukan sekiranya kita hanya ada spirit dan idea tetapi tidak melaksanakan? Maka, disinilah perlaksanaan untuk segala matlamat kita tadi. Dengan berusaha mencari ilmu, berusaha mendapat kecemerlangan, tidak malu bertanya malah sentiasa dahagakan ilmu

4) Continuoulisme
Biarpun ini adalah perkataan baru yang merujuk pada perkataan istiqomah, sengaja diberbuat perkataan begitu supaya golongan muda lebih mudah teringat dan tertarik. Inikan salah satu senjata dakwah? Seorang pelajar yang berkualiti itu cuba istiqomah dalam aktiviti pembelajaran yang diadakan.. Tidak apa memulakan sedikit sedikit tetapi yang penting istiqomah.

Maka, adakah kita semua telah bersedia menjadi Pelajar Muslim Berkualiti? Semoga entry kali ini dapat memberi manfaat kepada antuna sekalian.. Marilah kita bersama - sama menjadi pelajar yang berkualiti dan dalam masa yang sama menjadi daieyah yang berkualiti

Wallahualam :)

Wednesday, October 14, 2009

PERBAHASAN BERKENAAN NIQAB(PURDAH)Saya diminta untuk membahaskan tentang niqab oleh salah seorang sahabat kita. Terima kasih diucapkan kepada beliau. Kalau saya menerangkan ketika sedang mengajar memang agak mudah kerana saya cuma memberikan pendapat ulama tanpa perlu memberitahu mukasurat dan sebagainya. Tetapi bila menulis , kita perlu terangkan semua perkara termasuk mukasurat dan cetakan kitab . Ini merupakan amanah ilmu. Zaman sekarang bukanlah seperti zaman Syeikh al-Imam Anwar al-Kashmiri rahimahullah yang tidak perlu lagi melihat kepada rujukan . Pada zaman tersebut , jika para ulama seperti al-Imam menyampaikan fatwa maka itu sudah mencukupi dan tidak perlu lagi kepada penuntut ilmu melihat kepada kitab-kitab.

Sebelum kita membahaskan tentang niqab dan hukum pemakaiannya, elok kiranya kita membahaskan apakah yang dimaksudkan dengan niqab.

Niqab ialah sesuatu yang digunakan oleh wanita bagi menutup bahagian wajah mereka.Cuma yang dipamerkan hanya bahagian mata sahaja.Terdapat lagi istilah-istilah yang ada kaitan dengan niqab.Antaranya ialah khimar, burqa’ , hijab, dan litham. Saya akan terangkan secara ringkas satu persatu kaitan antara istilah-istilah tersebut dengan niqab.

1. الخمار : ini ialah nama bagi kain yang digunakan untuk menutup bahagian kepala bagi wanita.Ini berdasarkan firman Allah taala di dalam al-Quran surah al-Nur ayat 31:
وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ

Maksudnya: dan hendakl
ah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka.
Kaitan di antara niqab dan khimar ialah niqab digunakan untuk menutup wajah,manakala khimar digunakan untuk menutup kepala.Kedua-duanya merupakan pakaian muslimah.

2. الحجاب: Ini merupakan nama bagi kain yang digunakan untuk menutup keseluruhan wanita tersebut.

3. البُرقَع : Ini merupakan nama bagi kain yang digunakan untuk menutup keseluruhan wajah wanita.Menurut Ibn Manzhur ,pengarang kitab Lisan al-Arab: Terdapat sedikit ruang untuk memperlihatkan mata bagi burqa’. Jika kita mengambil dengan takrif yang diberikan oleh Ibn Manzhur maka ianya sama maksud dengan niqab.

4. اللِثام : Ini merupakan nama bagi kain yang digunakan untuk menutup bahagian mulut.Kaitan di antara niqab dan al-Litham ialah , niqab digunakan untuk menutup keseluruhan wajah kecuali kedua mata. Manakala al-Litham pula digunakan untuk menutup bahagian mulut dan ke bawah. Bilamana niqab digunakan untuk menutup bahagian wajah wanita maka ianya mempunyai kaitan rapat dengan aurat. Ini kerana, aurat adalah merupakan anggota yang wajib ditutup. Maka para ulama berbeza pendapat, adakah wajah termasuk di dalam aurat bagi wanita?

Jumhur para ulama iaitu Hanafiyah, Malikiyah, Syafieyah dan Hanabilah berpendapat mengatakan bahawa wajah wanita bukanlah aurat. Ini bermakna, diharuskan bagi wanita untuk menutup wajahnya dan dibenarkan juga baginya untuk membuka wajahnya.

Menurut para ulama bermazhab Hanafi: Wanita muda dilarang mempamerkan wajahnya di hadapan lelaki yang ajnabi . Larangan di sini bukanlah disebabkan wajah mereka aurat. Tetapi adalah untuk mengelakkan fitnah.Ini juga merupakan pendapat al-Imam Ibn Abidin rahimahullah, salah seorang ulama Hanafi.

Manakala para ulama bermazhab Maliki pula berpendapat: Makruh bagi wanita untuk memakai niqab( yang dimaksudkan dengan niqab oleh para ulama Maliki ialah yang menutup keseluruhan wajah termasuk mata)sama ada semasa solat atau selainnya.Ini kerana ianya terlalu berlebih-lebihan. Maka berdasarkan pendapat ini, golongan lelaki adalah lebih utama tidak memakai niqab, kecuali jika ianya menjadi adat bagi tempat tersebut.

Para ulama Maliki juga menyebutkan bahawa: Jika wanita tersebut muda dan cantik serta dibimbangi ianya akan menimbulkan fitnah, maka wajib baginya memakai niqab(purdah), serta menutup kedua tapak tangannya(dengan memakai sarung tangan).

Para ulama bermazhab Syafie pula berbeza pendapat didalam masalah niqab ini.Sebahagian ulama bermazhab Syafie berpendapat wajib bagi wanita memakai niqab,sebahagian lagi mengatakan ianya sunnah manakala sebahagian lagi mengatakan ianya merupakan Khilaf al-Aula.

Didalam hadis baginda sallallahu alaihi wasallam disebutkan:

عن سيدنا ابن عمر رضى الله عنهما أن النبي صلى الله عليه و سلم قال: لا تنتقب المرأة المحرمة و لا تلبس القفازين

Maksudnya: Diriwayatkan daripada Saidina Abdullah bin Umar radhiyallahu anhuma, Sesungguhnya Baginda Nabi sallallahu alaihi wasallam bersabda: Janganlah seorang wanita tersebut memakai niqab dan memakai sarung tangan ketika dalam keadaan ihram.


Disebutkan oleh Ibn Taimiyah rahimahullah : Hadis ini menjadi dalil bahawa wanita pada zaman Baginda sallallahu alaihi wasallam memakai niqab dan sarung tangan. Oleh sebab itulah baginda sallallahu alaihi wasallam melarang pemakaian tersebut pada ketika waktu menunaikan ibadah haji.

KESIMPULAN

Jika kita menilai dengan baik pendapat para ulama tersebut, maka jelas menunjukkan bahawa niqab adalah sesuatu yang dituntut di dalam Islam. Cuma perlu difahami, bukanlah saya bertujuan untuk menyuruh semua wanita memakai niqab secara total. Amalkan berdasarkan kemampuan kita. Jika wanita tersebut merasakan bahawa jika dia tidak memakai niqab maka ianya akan menjadi lebih bahaya dan fitnah(manusia akan memandang kepadanya dengan syahwat),maka wajib baginya memakai niqab. Tetapi jika dia merasakan bahawa tiada masalah jika dia tidak memakai niqab, maka tidaklah menjadi dosa jika dia tidak memakai niqab sekalipun. Mereka boleh mengunakan sebahagian pendapat yang dipegang oleh ulama bermazhab Syafie yang mengatakan bahawa ianya merupakan Sunnah.

Wallahu a’lam


Rujukan:

Mausu’ah Kuwaitiyah jilid 41 mukasurat 134

Mausu’ah Yusufiyah oleh Syiekh Doktor Yussuf Khattar hafizahullah mukasurat 605-610

Mohd Nazrul Abd Nasir
Rumah Kedah Hayyu 10,


dari:
http://nazrulnasir.blogspot.com/2009/04/perbahasan-berkenaan-niqabpurdah.html

Saturday, October 10, 2009

Makanan sekadar untuk kenyang?

Bismillahirahmanirahim
Alhamdulillah, di beri sedikit peluang untuk berkongsi fikrah biarpun kesibukan melanda dengan pelbagai tugasan yang diberikan. Sambutan Hari raya aidilfitri telah berlalu, terlalu banyak juadah makanan yang dinikmati. Setiap perut kekenyangan setiap balik daripada berhari raya, namun......

Adakah makanan itu sekadar untuk kenyang? Apabila kita lapar, kita makan. Tidak dinafikan fitrah manusia sememangnya begitu.
Tetapi, pernahkah kita memandang makanan dari sudut pandangan yang lain? Apakah makna sebenar makanan kepada insan?
Adakah selama ini anda ambil peduli tentang peyediaan makanan yang anda makan. Bagaimana pula dengan individu yang membuat makanan kita, cara penyediaan makanan dan pelbagai lagi persoalan yang boleh dirungkaikan berkaitan makanan
Kebanyakkan kita sudah tentu memilih makanan mengikut kemampuan, dan kegemaran masing-masing. Malah ada antara kita yang amat mementingkan khasiat makanan dan tak kurang juga mereka yang tak ambil peduli malah hanya memandang pada kelazatan sesuatu makanan sahaja.
Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman, makanlah barang-barang yang bersih daripada apa yang telah kami kurniakan kepada kamu” (Hadis riwayat Muslim)
Islam sesungguhnya agama yang terlalu lengkap, SubhanALLAH.. segala aspek dalam kehidupan dirangkumi dengan ISLAM sehinggalah isu makanan. Islam amat mementingkan umatnya untuk mendapat sumber makanan yang halal, bersih dan suci.
Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Setiap daging yang tumbuh daripada makanan yang haram, maka api nerakalah yang layak baginya.” (Hadis riwayat at-Tirmizi)
Hmm..apakah sumber makanan yang haram ini? Ya akhi wa akhwat.. Sesungguhnya AL QURAN itu terlalu cantik kerana di dalamnya terkandung segala perintah ALLAH kepada kita insan yang terlalu hina.
Firman Allah yang bermaksud:”Makanlah apa yang telah dikurniakan Allah kepada kamu daripada benda yang halal lagi bersih. Bersyukurlah dengan nikmat-nikmat Allah jika kamu benar-benar menyembah Allah. Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan kepada kamu memakan bangkai, darah, daging babi dan binatang sembelihan bukan kerana Allah. Maka, sesiapa yang di dalam keadaan yang terpaksa memakannya, sedang dia tidak sengaja dalam mencarinya, sesungguhnya Allah maha pengampun lagi maha penyayang.” (Surah al-Nahl, ayat 114-115)
Makanan memainkan aspek penting dalam kehidupan seorang insan
~ Makanan yang halal itu dapat menyempurnakan ibadat seorang hamba. Harus diingat, keutamaan dalam ibadah adalah kesucian. Maka, adakah kita hanya memikirkan kesucian fizikal sahaja? Bagaimana sekiranya kita sudah termakan makanan yang haram atau syubhah? Bukankah makanan seperti ini dapat mempengaruhi jiwa kita, menjadikan kita malas beribadat, doa kita tidak di makbulkan malah akan mendapat seksaan api neraka di akhirat nanti.
~ Islam begitu menitik beratkan penyediaan makanan. Penyediaan makanan perlulah teliti, segala sumber kewangan perlu dari sumber yang halal. Kebersihan dalam Islam amat dititikberatkan. Menyentuh soal penyediaan makanan, ramai antara kita merasakan benda ini terlalu ringkas dan tidak di pandang berat. Tetapi tahukah kalian semua, penyediaan makanan dengan hati yang ikhlas untuk mendapat keredhaan ALLAH mampu menjadi pemberat kepada amalan kita di padang masyar. Maka, buat sesiapalah yang ditakdirkan untuk menyediakan makanan buat surau di kolej kita, sediakanlah makanan dengan hati yang ikhlas, moga bersama mendapat keredhaanNYA
~ Sekiranya seseorang telah melafazkan dua kalimah syahadah, maka terjatuhlah ke atasnya akan tanggungjawab untuk berdakwah dan menyampaikan risalah Islam. Makanan dan dakwah? Sesetengah daie (mereka yang terlibat dalam gerak kerja dakwah) tidak terlihat akan kepentingan makanan dalam bidang dakwah. Sesungguhnya, jagalah makanan mu wahai para daie kerana makanan itu menjadi salah satu sumber pembentukan dirimu. Ada sesetengah mungkin berpendapat,
“saya tukang buat makanan kat surau saja, macam mana nak berdakwah?”
Wahai saudaraku sesungguhnya konsep dakwah itu luas, jangan sempitkannya pada konsep usrah sahaja. Sekiranya kita berusaha untuk menyediakan makanan yang halal dengan hati yang ikhlas terutama untuk para mad’u (mereka yang didakwah), insyaALLAH, hati mereka akan menjadi lembut dan tertarik pada keindahan ISLAM. Malah, menyediakan makanan bersama-sama itu boleh mengikat ukhuwah antara kita.

Maka setelah menghadamkan segala isu di sini, masihkah kita memandang makanan sebagai untuk mengenyangkan perut sahaja?
Jangan hanya tahu bertepuk dada sahaja, gunakan iman untuk menganalisa, gunakan minda untuk berfihrah, gunakan hati untuk menghayati

Wallahualam

Wednesday, October 7, 2009

dakwah: tiada alasan berbeda fikrah (from puteraazhari.blogspot.com)

Penulis sering diajukan pertanyaan yang berkaitan dakwah, jemaah, badan atau persatuan bagaimana yang perlu diutamakan dan sebagainya, khususnya ketika di alam kampus.

Ada orang mengambil keputusan untuk berdakwah, kerana persekitarannya penuh kerosakan dan maksiat. Ketika segelintir rancak berbincang tentang kaedah melahirkan da’ie, siswi melahirkan anak luar nikah lebih meninggi. Sesuatu mesti dilakukan, lantas keputusan diambil, saya mesti berdakwah.

Ada segelintir yang mengambil keputusan untuk berdakwah kerana hasil ilmu dan pengetahuannya, dia mendapat tahu bahawa dakwah itu wajib. Kewajipan dakwah itu menjadi sangat rasional.Maka tumbuhlah pelbagai badan dan persatuan merata. Pernah kita jujur bertanya kepada diri:

Apakah alasan terpenting kita berjemaah, berusrah, dan berdakwah?

Perlu pada lontaran cukup realistik dalam kehidupan penggerak-penggerak dakwah. Mungkin jawapan yang sesuai dalam menyelesaikan krisis yang melibatkan para muda-mudi, rumahtangga dan segenap kehidupan adalah kembali menilai intipati hijrah baginda al-Amin. Dan banyak permasalahan dapat diselesaikan bila kita mengenali puncanya, back to the basic.

Keperluan berdakwah iaitu menyeru pada kebenaran dan mencegah kemungkaran, boleh dilihat dalam konteks sepenuhnya dari pecahan lanjut rukun Ihsan, dalam memastikan keberkesanan cara kita beragama untuk mencapai tujuan, mentauhid dan mengenal Allah.

Kadang-kadang dakwah perlu dipandang dari sudut berbeza. Kepimpinan melalui tauladan tidak memerlukan sepatah perkataan pun, sebaliknya penyampaian nilai-nilai murni kehidupan melalui contoh pembawaan diri kita sendiri. Kerana kurangnya penerapan berhikmah kepada diri sendiri, masyarakat sekarang memang tidak melihat kepimpinan melalui tauladan sebagai sumber berdakwah yang utama.

Kita lebih peka kepada mendengar bahasa lisan dari melihat bahasa badan. Yang menjadi masalah kadang-kadang ialah kepekaan yang tersalah letak, kepekaan emosi berbanding kepekaan rasional.

Kalau kita berkorban tenaga dan waktu mengenali Allah Taala, dengan mengenali carakerja-Nya (Sunahtullah), kemudian mengamalkan penelitian pelajaran tersebut di dalam kehidupan sesuai syari-‘at-Nya. Qadar Allah Taala akan menentukan kejayaan sebenar kita berdakwah. Tidak kisahlah apa pandangan orang lain, yang mungkin mengatakan kita tidak berdakwah dari sudut mereka, paling penting kita sudah berdakwah di sisi Allah Taala, penentu kedamaian abadi.

PARANAN MAHASISWA DAN JEMAAH

Tanggapan yang sedikit silap apabila hanya mengaitkan dakwah dan kejayaan dakwah ini kepada perkara berkaitan dengan pentarbiahan peribadi. Adalah silap membuat ukuran kejayaan dan usaha dakwah hanyalah kepada ramainya bilangan jemaah di surau, dan ramainya manusia yang hadir ke usrah, ceramah, motivasi agama dan sebagainya.

Jika inilah objektif dan modus operandi dakwah segelintir mahasiswa Islam, maka mereka sedikit lesu. Ini kerana kerja dakwah Islam ini seluas istilah amal al-Islami, dan termasuk juga dalam amal-amal al-Islami perkara yang berkaitan dengan siasah, amar ma’-ruf dan nahi mungkar, urusan masyarakat, penindasan terhadap golongan miskin, protes terhadap harga-harga tol, minyak, masalah kesihatan, banjir, korupsi yang membebankan masyarakat dan seratus macam masalah yang bersangkut paut dengannya.

Mahasiswa Islam perlu ada paradigma yang jelas, bukan pengeluh, jauh lagi bukan seorang yang hanya berpeluk tubuh. Bukan sekadar menjadi pemerhati dan pengkritik yang hanya berpeluk tubuh. Pemerhati dan pengkritik tanpa pelaksanaan dan penglibatan kebiasaannya optimis, namun penuh ego seolah-olah dirinya lebih sempurna berbanding manusia lain.

Sesekali pandang ke atas, jangan lupa untuk menjenguk ke bawah.

Masalah yang dihadapi oleh segelintir mujahid dakwah di kampus adalah method dakwah itu sendiri. Mereka perlu meluaskan dan melebarkan dengan berfikiran dan bersifat terbuka asalkan prinsip tidak terkorban, maruah perjuangan tidak tergadai, lebih efektif dan efisyen. Berjuanglah dengan matlamat yang jelas demi Islam.

Analoginya mudah, jadilah seperti pemain bola sepak yang menentukan segala-galanya sama ada corak permainan dan strategi. Jangan jadi seperti penonton yang hanya mampu memerhati, mengkritik. Mereka memang punya lidah, namun mereka mempunyai keterbatasan berbanding kita.


KONSEP DAKWAH BERKESAN DAN TERKESAN

Dari segi method pembelajaran juga berbeza antara kampus dan sebelumnya. Kampus tidak lagi bertanggungjawab untuk menyuap, walaupun banyak mulut hanya tahu menganga sahaja.

Dalam kepelbagaian ragam manusia seperti biasa, terkurang peduli dan terlebih peduli akan timbul. Apa yang dipedulikan itu yang menjadi pertanyaan utama kita ke arah pembentukan seorang dewasa yang sempurna.

Isunya penulis lihat sebagai kelesuan kampus berdakwah berlandaskan ciri-ciri Islam. Masalah wadah atau jemaah mana yang hendak dijadikan kenderaan tidak begitu penting ketika di kampus, kerana prasarana asas jemaah semuanya sama seperti bermesyuarat, gembira menjadi majoriti, duka terjadinya manoriti, kelas-kelas ilmu berlandaskan al-Quran dan as-Sunnah dan pelbagai isu house-keeping berpersatuan.

Penyampaian Islam sejati yang hak berbanding penerapan ciri muslim popular yang menjadi titik tolak, peduli atau tidak patut ditekankan.

Kepada yang sekadar menjadi pemerhati dan pengkritik yang hanya berpeluk tubuh, pastikan bersedia dengan surat tunjuk sebab, kerana modal perniagaan yang telah diberikan Allah Taala, tidak diberikan dengan percuma sahaja untuk keadilan sejagat. Bukan kerana Dia hendak untung, tapi kerana Dia hendak kita untung, pasal Dia tak pernah rugi.

Oleh itu penting berdakwah, kerana ada Nabi yang berdakwah hampir beribu tahun, tapi dapat hanya beberapa orang pengikut sahaja. Menjadikan kampus sebagai medan untuk menimba ilmu dan pengalaman, termasuklah bab seru menyeru kepada kebenaran ini.

Tidak salah rasanya memasak guna perencah segera, kalau perencah sedia ada itu sudah cukup bagus. Bila nak buat perencah sendiri kenalah betul-betul pakar memasak sebab masakan itu untuk orang ramai, bimbang perencah buatan sendiri tidak sedap, silap-silap boleh sakit perut.

Kalau hendak masak untuk orang Melayu, kenalah guna perencah Melayu, kerana bukan semua orang Melayu boleh makan mayonnaise. Hati-hati kalau ingin masukkan juga, bimbang pengunjung tidak datang lagi ke warung kita, nanti siapa nak habiskan. Tidakkah membazir pula jadinya?

JERNIHKAN FIKRAH DALAM BERJEMAAH

Membanding-bandingkan jemaah dan dasar perjuangan adalah satu sikap yang kurang rasional, walhal ke semua mereka sudah patri al-Quran dan as-Sunnah sebagai sumber rujukan asli.

Sikap seperti ini adalah suatu kemalangan kepada kumpulan Islam. NaQib dan naQibah seperti ini memperbodohkan anak-anak buahnya atas nama kesejahteraan fikrah.

Di dalam dunia ini, manusia yang mudah terpengaruh hanya dua. Manusia yang miskin harta berserta miskin jiwa, serta manusia yang jahil tanpa minda. Yang miskin harta dan jiwa mudah dibeli hanya dengan secawan kopi. Manakala mereka yang jahil pula, membuang daya fikir atau reason biar pun menuntut di universiti terbilang.

Cukuplah dengan memulakan langkah memberanikan diri untuk berdiskusi. Gunakan minda untuk berwacana, lebih dari jari untuk menyumbat telinga.

Kemunduran muslim adalah tanda kegagalan menghayati Islam sepenuhnya. Ramai yang mendamaikan hati dengan alasan kemunduran di dunia akan mendapat kejayaan di akhirat.

Islam itu adalah kejayaan di dunia dan di akhirat. Tidak timbul kejayaan di akhirat tanpa kejayaan di dunia. Tetapi dalam alasan untuk tidak menggunakan akal, atau menyenangkan kerja menyampai, pendakwah mencari jalan singkat dengan menakutkan pendengarnya, yang menggunakan akal itu hanya berjaya di dunia, di akhirat nanti akan merana.

Kalau kita tidak lebih dahulu memahami Dia, bagaimana kita mengharapkan Dia akan memahami kita, dan mengizinkan segala yang hendak kita lakukan di dunia. Bila kita sudah memahami Dia akan mudahlah kita memahami mahluk-Nya, terutamanya manusia.

Maka kesimpulannya, jadilah pemimpin, ahli dan penggerak jemaah yang mempunyai kuasa berlapang dada dalam perjuangan, paling penting kedaulatan Islam menjadi matlamat dan keutamaan.

Wallahu ‘a-lam wa ‘a-la.

http://puteraazhari.blogspot.com/2009/09/dakwah-tiada-alasan-berbeda-fikrah.html

Ulasanku:

Syukran kepada ustaz atas artikel yang amat menarik. Kekadang ana dan antunna semua terlpeas pandang, seringkali kita berusaha untuk mencari kelemahan jemaah lain. Tetapi bukankah kita semua berjalan di atas landasan yang sama? Kenapa kita perlu mencari kelemahan masing2? Bukankah lebih baik kita fokus pada perjuangan kita sebagai daieyah? Ingatlah bahawa keutamaan kita berada di landasan ini adalah untuk mendapat keredhaanNYA.. Semoga kita sentiasa tergolong dalam golongan yang mendapat pengampunan dan keredhaanNYA.. AMIN

Sunday, October 4, 2009

Apabila bumiNYA menjerit
’’Apabila bumi telah digoncangkan dengan gempanya (goncangannya) yang terdahsyat. Dan bumi mengeluarkan segala isinya yang berat” (Surat Az- Zalzalah, ayat 1 dan 2).

’’Dan apabila bumi telah terulur pecah. Dan dikeluarkannya segala isinya dan dikosongkannya apa-apa yang di dalamnya” (Surat Al-Insyiqaaq, ayat 3 dan 4).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Adakah bumi itu dalam kesakitan atau penduduknya yang sakit sebenarnya?

~~arak itu minuman harian bagimu
~~ zina itu aktiviti kegemaran mu
~~judi itu permainan harian mu
~~rempit itu mujahadah buat mu

fikir - fikirkan wahai akhi wa akhwat sekalian............
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...