Pemburu Gelaran Bidadari Syurga

Wahai wanita solehah 'Bidadari Bumi'
Bakar semangatmu untuk mengejar langkah sang bidadari
Jangan hanya diam dan menunggu keajaiban
Perlu usaha!
Tak akan ada kesempatan sebelum kau jemput sendiri...
Jangan biar dirimu tertinggal di belakang sang bidadari
Kau akan bangga mengukir namamu di syurga Izzatul Rabbi
sebagai wanita solehah berhasil meraih gelaran
SANG BIDADARI!

Laman

Sunday, June 13, 2010

23 tahun ;)

Bismillahirahmanirahim
Alhamdulillah
Diberi kekuatan sekali lagi untuk menulis coretan di "Salju Sakinah" tercinta. Alhamdulillah.. 2 hari yang lalu genap diri ini berusia 23 tahun. SubhanALLAH.. sudah 23 tahun diri ini hidup di muka bumi ini. Teringat kepayahan ibu melahirkan.. rasa hendak menangis. Ibu lah segala galanya.. ibulah ratu hatiku . Ulang tahun kelahiran pada kali ini cukup membawa kegembiraan dan kesedihan. Kesedihan kerana mengenangkan umur ini yang semakin pendek. Amalan ku tidak terjaga, tidak cukup.. sedangkan waktu menghadap Rabbku semakin menghampiri. Mutabaah ku sendiri tidak terjaga.. Ya ALLAH.. takutnya diri ini.. biarlah hidupku dan matiku dalam perjuangan taubat kepadaMU. Kesedihan juga kerana ini adalah ulang tahun kemungkinan yang terakhir diraikan bersama sahabat sahabat di Universiti Mengharap RedhaNYA ini. Ya.. aku pasti akan amat merindui bumi tarbiyah ku.. bumi perjuangan ku.. Namun.. ketentuan ALLAH ku terima dengan hati yang redha. ALLAH MAHA BERKEHENDAK.
Hati ini begitu gembira kerana sahabat sahabat mengingati ulang tahun ku malah turut meraikan. Paling istimewa kerana diraikan dua kali bersama dua kek hari jadi. SubhanALLAH.. terima kasih atas nikmatMU ya Tuhanku kerana memberi sahabat sahabat yang begitu baik.

Sambutan ulang tahun yang pertama adalah oleh sahabat sahabat L.O (liason officer) untuk Asasi UNIMAS. Sungguh tidak menyangka mereka akan meraikan ulang tahun kelahiranku. Alhamdulillah.. pada mulanya mereka mengatakan untuk makan bersama sama di sebuah restoran untuk reunion L.O. Bijak sungguh rakan rakan L.O ku ya ;)Kek Harijadi Pertama dari rakan rakan L.O

Seterusnya.. sambutan hari jadi oleh sahabat sahabatku iaitu Adila, Nadzirah dan adik adik medic. Terima kasih.. kek harijadi kedua menyusul dan parti kedua menyusul ;)

Alhamdulillah.. mendapat hadiah jam tangan dari sahabat baikku.. hadiah jam tangan ini memberi peringatan tentang masa bahawasanya demi masa sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh.
Selain itu.. ucapan terima kasih jua buat cermin ajaibku.. Nadzirah dan Norashikin atas pemberian hadiah istimewa. Benda yang paling ku gemari iaitu tak lain tak bukan adalah sehelai jubah. Menjerit dapat hadiah ini, syukran sahabiyah.. semoga kita terus tsabat dalam perjuangan ini.


Syukran, terima kasih atas ucapan ulang tahun dan doa daripada sahabat sahabat, adik adik dan anak anak lollipop. Semoga ALLAH membalas keikhlasan antuna sekalian. Doakan ana agar terus istiqomah dalam perjuangan ini. Indahnya ukhuwah yang dibina kerana ALLAH.. berilah kasih sayang dengan seikhlas hati kerana ALLAH... nescaya kita jua akan mendapat kasih sayangNYA

Seterusnya hadiah paling istimewa adalah puisi daripada adik kecilku yang manis, ukhti Surianah.. terima kasih ye dik ;)


Sahabatku doaku di hari lahirmu
Agar kau sihat sejahtera
Diberi kekuatan menempuh hari hari mendatang
Dapat menerima dugaan bersandang iman dan taqwa
Berulam kesabaran berteman kematangan

Sahabat - doaku di hari lahirmu
Agar terjaga akhlakmu sampai menutup mata
Dikunci kejahatan nafsu dilabuhkan kebaikan
Dibersihkan hati di siram hidayah
Tenang dalam amal sepanjang masa

Doaku di hari lahirmu
Diberi kelapangan hidup dunia dan akhirat
Agar terubat duka yang menjalar dalam hidup
Dan terpadamlah kesuraman lampau

Aku berseru pada seluruh isi alam
pada setiap juzuk yang ada
berdoa untuk kebaikan buatmu

Itu sahaja yang aku mampu
Kerana aku tahu doa itu tidak perlu modal
Tapi perlu pada keikhlasan
dan aku tahu aku punya itu
Kerana kita sama sama tidak punya harta
Selamat hari lahir kakakku sayang
luv u bcoz of ALLAH sayang fillah wa illah

Buat adik su yang dikasihi.. terima kasih, terima kasih atas puisi yang begitu indah... Ana menyayangi enti kerana ALLAH... semoga kita bisa bersama bergelak ketawa dan menjadi bidadari syurga.. amin!5 ~pemberi cinta~:

...Nur Insan..... said...

Salam... sanah helwah ya ukhti, mga trus istiqamah(",)v...

Mesintaip: said...

Selamat Menyambut Hari Kelahiran ke 23. Jadikan semangat pemuda ashabul kahfi sebagai ikon dalam melayari usia belia.

Asma' Suardi said...

salam sayang ukhty...

selamat hari lahir..^_^...
moga terus tabah dan kuat dlm m'hadapi perjalanan hidup ini ye... semoga dlm redha Allah s.w.t. selalu...ameen..

Nadrah Yusra said...

Terima kasih atas doa kalian... semoga sentiasa bersama redha ALLAH

syauqahwardah1209 said...

salam warahmatullah..

salam kerinduan buat ukhti tersayang.

selamat hari lahir yang ke-23. moga terus diberikan taufik dan hidayah oleh Allah, diberi keberkatan umur dan dimurahkan rezeki yang halal oleh Allah. amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...